Lokalno pridelana hrana
Lokalna trajnostna oskrba s hrano predstavlja lokalno pridelavo, predelavo in distribucijo trajnostno proizvedene hrane, ki je fizično in cenovno dostopna lokalnemu prebivalstvu in porabljena na lokalnih trgih – od njive do krožnika v lokalnem okolju.
Foto: Mirko Kunšič
Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja financira številne projekte, s katerimi želi zagotoviti čim višjo stopnjo lokalne prehranske samooskrbe v globalnem in lokalnem merilu, med njimi projekt Lokalno GOR, ki ga vodi Razvojna agencija Zgornje Gorenjske in v katerem sodeluje MOK. Lokalno GOR želi s svojimi aktivnosti delovati v smeri prepoznavanja in ohranjanja tradicionalnih načinov pridelave in predelave lokalne hrane, znanj in praks iz narave, tradicionalnih veščin, ki jih pridelovalci prepoznajo kot del kulturne dediščine in se z njo tudi identificirajo, povečevanja lokalne prehranske samooskrbe na območju LAS Gorenjska košarica ter s tem omogočala prebivalstvu boljšo kvaliteto življenja.
Rupovško polje zagotavlja preživetje številnim kmetijam ter zdravo prehrano za prebivalce bližnjega območja.
Viri:
https://www.gov.si/teme/pomen-lokalne-hrane-in-nacelo-kratkih-verig-v-dobavi-zivil/
https://www.kranj.si/lokalno-gor