Novice
Rupe ne damo

Rupe ne damo

Krajani Rupe in okolice so se zbrali na protestu zaradi odstranitve table Rupa. Vas, ki je bila prvič že leta 1483 omenjena v zgodovinskih virih, so namreč že pred časom izbrisali iz uradnega imenika naselij. Pred kratkim pa je bila MOK “zaradi neskladja s predpisi dolžna odstraniti table v predelu Rupe, ki označujejo začetek in konec naselja, ter jih nadomestiti znakom naselje Kranj.”

Vaščani so izrazili nasprotovanje tako odstranitvi table kot tudi izbrisu vasi iz uradnega imenika naselij. Bili so začudeni nad pomanjkanjem komunikacije MOK, saj so za odstranitev izvedeli od delavcev, ki so table odstranili. Hkrati so nasprotovali predlogu, da Rupa namesto predmestja postane del mesta Kranj. Rupa je bila namreč vedno vas, ki je imela svoje življenje, svojo zgodovino, svoje prebivalce, svoje običaje, svoje navade, svoje značilnosti, svoje posebnosti, svoje zgodbe in svoje skrbi.

Hkrati so protestniki opozorili na nedopustno načrtovano severno obvoznico v neposredni bližini vasi in preko Rupovškega polja.

Protesta se je udeležil tudi župan MOK Matjaž Rakovec, ki je obljubil, da bo MOK v sodelovanju z vaščani našla rešitev, ki bo sprejemljiva za vse. Župan je obljubil:

  • da bodo na MOK takoj poskrbeli, da se namesti nova tabla z napisom Rupa, ki bo nadomestila odstranjeno in ne bo v nasprotju s predpisi,
  • da bodo na MOK poskrbeli, da se v register Geodetske uprave RS (GURS) vas Rupa vpiše kot naselje
  • da obvoznica v tem delu Kranja (med Primskovim in Bleiweisovo) ni potrebna in da se Rupovško polje ne bo pozidalo,
  • da vas Rupa ne bo postala del mesta Kranj.

Hkrati je župan pozval vaščane k podaji komentarjev na predlog sprememb prostorskega načrta.

Protestniki so se zahvalili županu za obljube in se strinjali, da je potrebno najti rešitev, ki bo sprejemljiva za vse.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja