Razlaga
Bi bili bolj srečni, če bi živeli v bolj zelenem mestnem območju?

Bi bili bolj srečni, če bi živeli v bolj zelenem mestnem območju?

V javnosti je močno odmevala nedavna raziskava, ki je potrdila, da imajo ljudje, ki živijo v mestnih okoljih z večjim deležem zelenih površin, višjo stopnjo blaginje in nižjo stopnjo mentalnega stresa v primerjavi s tistimi, ki živijo v okoljih z manjšim deležem zelenih površin. Povzemamo po Evropskem centru za okolje in zdravje ljudi Univerze Exeter v Veliki Britaniji.

Študija temelji na 18-letnih panelnih podatkih več kot 10.000 udeležencev in raziskuje psihološko zdravje posameznikov, o katerem sami poročajo skozi čas, ter povezavo med mestnimi zelenimi površinami, dobrim počutjem in duševnimi stiskami. Ugotovitve kažejo, da lahko mestne zelene površine pomembno prispevajo k duševnemu počutju.

Foto: Mirko Kunšič

Analiza je omogočila tudi primerjavo ugodnih učinkov zelenih površin z drugimi dejavniki, ki vplivajo na dobro počutje. Primerjalno gledano je bilo življenje na območju z večjim deležem zelenih površin povezano z izboljšanjem naših kazalnikov dobrega počutja, ki je bilo približno enako tretjini tistega, ki ga dosežemo, če smo poročeni, ali desetini tistega, ki ga dosežemo, če smo zaposleni ali brezposelni.

Urbanizacija velja za potencialno grožnjo duševnemu zdravju in dobremu počutju, in čeprav so učinki na ravni posameznika majhni, ta študija kaže, da bi morala biti potencialna korist na ravni prebivalstva pomemben dejavnik pri politikah, katerih cilj je zaščititi in spodbujati mestne zelene površine za dobro počutje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja